fbpx

Vækststrategi

Når der tales om strategier, er det i mange tilfælde underforstået, at det handler om at opnå vækst. Man taler derfor også om en vækststrategi. Bliv klogere på de forskellige former for vækststrategier i teksten herunder.

blog-google-analytics

Hvad er vækststrategi?

En vækststrategi er en strategi, som skal give din virksomhed styrke til at vinde markedsandele på udvalgte områder.

Grunden til, at det er vigtigt for din virksomhed at have en vækststrategi, er, at du på den måde kan sikre din konkurrenceevne. Uden en vækststrategi kan din virksomhed miste markedsandele og i værste tilfælde ende med at blive helt udkonkurreret.

Vækstmulighederne kan helt grundlæggende deles ind i to overordnede dimensioner: marked og produkt. Her deles hver dimension yderligere op i: nuværende og nye.

Heraf er der skabt fire forskellige vækststrategier, som uddybes nedenfor.

Markedspenetrering

Markedspenetrering er en vækststrategi, hvor du og din virksomhed prøver at sikre et øget salg til de nuværende markeder med de nuværende produkter. Du kan foretage denne vækststrategi på følgende måder:

 • Øge markedsandelen.
 • Øge forbruget ved at få dine nuværende kunder til at købe mere.
 • Finde nye anvendelsesmuligheder for produktet.
 • Få flere fra din målgruppe til at bruge produktet.

Markedsudvikling

Denne vækststrategi går ud på, at din virksomhed forsøger at skabe vækst ved at sælge sit nuværende produkt på nye markeder. Markedsudvikling kan gennemføres på to forskellige måder – enten ved geografisk ekspansion, eller ved at udvide markedet til nye segmenter.

Produktudvikling

Ved vækst gennem produktudvikling er der tale om en vækststrategi, hvor din virksomhed tilbyder et nyt produkt til de nuværende markeder, som du allerede er etableret på. Dette kan ske på tre måder:

 • Produktforbedring.
 • Produktlinjeudvidelse.
 • Nyt produkt til samme målgruppe.

Diversifikation

Denne vækststrategi går overordnet set ud på, at din virksomhed udvikler nye produkter til nye markeder. Diversifikation betyder spredning, altså at din virksomhed forsøger at sprede dine forretningsområder. Der skelnes mellem to former indenfor diversifikation:

 • Koncentrisk diversifikation, hvor der er et vist sammenfald med den eksisterende produktportefølje – eksempelvis markedsføringsmæssigt eller teknologisk.
 • Konglomerat diversifikation, hvor din virksomhed optager helt nye forretningsområder, der ikke har nogen sammenhæng til den nuværende produktportefølje.

Integration – anden form for vækststrategi

Integration er endnu en vækststrategi, hvorpå du kan opnå vækst. Ved denne vækststrategi forsøger din virksomhed at sikre sig vækst ved at flytte sig i virksomhedens forsyningskæde, eller med andre ord, opkøbe andre virksomheder og ”integrere” dem i din virksomhed. Dette kan gøres på to måder: vertikal og horisontal integration.

Ved vertikal integration overtager din virksomhed nogle af de funktioner i den samlede forsyningskæde, som andre virksomheder førhen har varetaget. Dette kan ske som både baglæns og forlæns integration. Baglæns integration indebærer, at din virksomhed går et eller flere skridt tilbage i dens forsyningskæde (up stream), hvilket betyder, at du enten overtager eller samarbejder med en udvalgte virksomhed.

Du kan også vælge at bevæge dig forlæns i forsyningskæden (down stream). Dette indebærer, at du overtager det nærmeste led i forsyningskæden.

Ved horisontal integration udvider din virksomhed dens aktiviteter på det samme niveau i forsyningskæden. Horisontal integration kan du gøre på to måder:

 • Din virksomhed kan etablere en helt ny virksomhed, som producerer stort set den samme type af produkter, dog under et andet navn.
 • Din virksomhed fusionerer med/opkøber en eksisterende og konkurrerende virksomhed.
martino-figur-komprimeret

Martino Mike d’Apuzzo

Partner & Senior Digital Advisor

Se forfatter
svg-left
svg-right

Kom i dialog med os

Har du brug for hjælp til din Google Marketing-indsats, eller overvejer du, om det giver mening for din virksomhed at fokusere på SEO og Google Ads? Kontakt Martino d'Apuzzo og få en dialog om dit projekt.

martino-figur-komprimeret
Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Få en dialog om dit projekt

  Send os en forespørgsel og få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt og dine målsætninger.

  SEOGoogle AdsSociale medierMarketing automationData & InsightsAndet
  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  Gratis SEO-webinarer for ledere
  Få input til din Google Marketing-strategi
  Gratis SEO-webinar
  Få input til din Google Marketing-strategi