fbpx

Positionering

Når der tales om positionering skal det forstås som, hvor din virksomhed ligger i forhold til konkurrenterne – altså hvordan skiller din virksomhed sig ud fra mængden hos målgruppen. Det kan give dig en bedre forståelse for, hvorfor din målgruppe skal vælge netop din virksomhed eller produkt. Læs mere om positionering her.

ads_team

Hvad er positionering?

Positionering er begrebet for, hvordan et produkt, en virksomhed eller et brand differentierer sig fra konkurrenterne i overensstemmelse med målgruppens behov og ønsker. Man kan eksempelvis være positioneret som ”den med den bedste kvalitet” eller ”den billigste”.

Formålet ved en god positionering, er at skabe en unik identitet, som målgruppen finder pålidelig og kan identificere sig med, og der skaber den placering din virksomhed ønsker i deres bevidsthed, samt skaber en profil, som klart adskiller sig fra konkurrenterne. Hvis ikke din virksomhed, produkt eller brand differentierer sig fra konkurrenterne, er der jo ingen grund til at blive valgt ud. Hvis din virksomhed, produkt eller brand sikrer sig ”første pladsen” i målgruppens bevidsthed, tales der om en ’top-of-mind-placering’.

Positioneringsprocessen

For at finde frem til positioneringen af din virksomhed, skal du først og fremmest analysere, hvilke faktorer din målgruppe tillægger mest værdi, kende til deres købsadfærd, og deres behov og ønsker skal identificeres. Disse varierer af, om du har med B2B- eller B2C-kunder at gøre med. Det er de faktorer i forhold til kundernes overvejelser i forbindelse med valg af virksomhed eller produkt. Desuden skal du vurdere, om din virksomhed kan leve op til de pågældende faktorer.

Dernæst skal du analysere, hvordan konkurrenterne klarer sig på markedet. Der bør udarbejdes en oversigt over konkurrenternes placering i forhold til målgruppens behov og krav, og din virksomheds egen placering.

Ud fra ovenstående analyser af kundernes behov og konkurrenternes positioner, findes de afgørende fordele ved din virksomheds eget produkt eller brand.

Du kan nu udarbejde et positioneringskort, som visualiserer din position i forhold til dine konkurrenter. Et positioneringskort er et koordinatsystem, hvor x- og y-akserne ændres afhængigt af, hvilke faktorer din målgruppe har defineret som værende af størst betydning.

Der kan udarbejdes mange forskellige positioneringskort, men oftest udarbejdes et pris-kvalitetsdiagram. Det sværeste i at konstruere et positioneringskort er at udvælge, hvilke faktorer, der skal anvendes. Det er afgørende, at det er faktorer, som målgruppen har defineret som de vigtigste og mest relevante for opfattelsen af valget mellem produkter og brands. Det stræbes at vælge faktorer som din virksomhed kan differentiere sig på.

Dernæst skal positioneringsplatformen fastlægges. Hertil bør du stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad kan din virksomhed, som konkurrenterne ikke kan?
 • Hvad kan din virksomhed gøre bedre end konkurrenterne?

Din virksomheds positioneringsplatform er grundlaget for din virksomheds markedsføringsindsats over for målgruppen.

USP

Unique Selling Proposition er et udtryk for, hvis du har et område, hvorpå din virksomheds produkt er unikt og alene om det. Måske har din virksomhed eller dit produkt en eller flere egenskaber, som ingen af konkurrenterne har. Et USP er det som målgruppen opfatter og trækker ud af produktet. Et eksempel på et USP kan være slogan i reklamer.

ESP

Din virksomhed kan på samme måde positionere sig på noget følelsesmæssigt ved din virksomhed eller dets produkt. Dette benævnes Emotionel Selling Proposition (ESP). Et ESP er noget subjektivt, en form for smagsmæssig kvalitet, som adskiller dit produkt fra konkurrenternes – eksempelvis billeder og lyde i reklamer.

ISP

Hvis din virksomhed markedsfører dets produkt eller budskab med ironi eller sarkasme, kaldes det for Ironic Selling Proposition. Det vil for eksempel være brugen af humor i reklamer.

Hvis ikke din virksomhed kan adskille sig på disse parametre, må det som din virksomhed kan gøre bedre end konkurrenterne, være udgangspunktet. Det kan eksempelvis være, at din virksomhed har et produkt til den bedste pris eller har den bedste service.

Det væsentlige ved positionering er, hvordan din virksomhed kan og vil markedsføre dets produkt som værende anderledes end konkurrenternes.

martino-figur-komprimeret

Martino Mike d’Apuzzo

Partner & Senior Digital Advisor

Se forfatter
svg-left
svg-right

Skal vi give et bud på dit projekt?

Hvis du synes, at det lyder lidt spændende at samarbejde med os, så er du bestemt ikke den første. Men prøv at giv Thomas et kald eller en mail for at få et bedre indtryk af os.

martino-figur-komprimeret
Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Få en dialog om dit projekt

  Send os en forespørgsel og få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt og dine målsætninger.

  SEOGoogle AdsSociale medierMarketing automationData & InsightsAndet

  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor