fbpx

Portal

En portal er en hjemmeside på internettet, hvor der er samlet brugbar information eller links til brugbar information – ofte vedrørende et specifikt emne eller opdelt efter emner. I denne artikel kan du blive klogere på definitionen af en portal.

blog-mobilvenlighed

Hvad er en portal?

En portal (også kaldet en internetportal) er en hjemmeside på internettet, der fungerer som indgang til bestemte informationer. Indholdet kan være samlet på portalen, eller portalen kan linke til andre hjemmesider, hvor indholdet kan findes. En portal er typisk rettet mod et bestemt emne eller en specifik målgruppe.

I slutningen af 1990’erne var ordet “portal” et buzzword, og utallige internetbrugere brugte en portal som udgangspunktet (dvs. startsiden) for deres browsing på internettet. Portalerne samlede eksempelvis nyheder, vejrudsigter, søgemaskiner og andet på én startside.

Eksempler på portaler

Der findes mange eksempler på portaler. Her nævner vi blot tre forskellige:

 1. Amino – Iværksætter-forummet Amino kan anses for at være en iværksætterportal, da iværksættere her kan finde og dele viden om iværksætteri samtidig med, at der linkes videre til andre hjemmesider og services med specifikt indhold rettet mod iværksættere.
 2. YouTube – Et andet eksempel kan være det populære medie YouTube, eftersom denne adgang bidrager med både underholdning, information og læring. I dette tilfælde er indholdet ikke på samme måde begrænset.
 3. Borger.dk – Et sidste eksempel vi vil tage med i denne omgang er borger.dk, som ikke blot indeholder information til borgere i Danmark, der kan gøre brug af webstedet i forhold til forskellige situationer i livet, men der linkes også videre til relevante services.

Portal

CVR (Det Centrale Virksomhedsregister) er et eksempel på en portal.

Sekundære betydninger

Ordet portal har flere sekundære betydninger:

 • Inden for bygningskunst en arkitektonisk indgang til en bygning, eksempelvis i forbindelse med et slot, en kirke eller et andet større bygningsværk.
 • Inden for science fiction og fantasy bruges ordet endvidere om en indgang til en anden verden eller en anden dimension.
 • Inden for computerspil et 3D-puslespil fra computerproducenten Valve.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en portal?

En portal er et website på internettet, der giver adgang til en større mængde information. Informationen kan være tilgængelig direkte på portalen eller via linkhenvisninger til andre websites.

Hvornår opstod de første portaler?

De første portaler blev lanceret i 1990’erne efter internettets lancering. Den første portal hed World Wide Web virtual Library og er fra 1991.

Hvad er en internetportal?

En internetportal er det samme som en portal og kaldes også for en webportal.

ian-figur

Ian Rosenfeldt

Founder & COO

Se forfatter
svg-left
svg-right

Kom i dialog med os

Har du brug for hjælp til din Google Marketing-indsats, eller overvejer du, om det giver mening for din virksomhed at fokusere på SEO og Google Ads? Kontakt Ian Rosenfeldt og få en dialog om dit projekt.

ian-figur
Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Få en dialog om dit projekt

  Send os en forespørgsel og få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt og dine målsætninger.

  SEOGoogle AdsSociale medierMarketing automationData & InsightsAndet

  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  Download vores nye SEO-bog
  Få ny viden om teknisk SEO