fbpx

Cache

Cache er en reserveret lagerplacering, der indsamler midlertidige data for at hjælpe websteder, browsere og apps med at indlæse hurtigere. Uanset om det er en stationær computer, bærbar computer eller telefon, webbrowser eller app, finder du en række forskellige cache.

blog-seo-tjekliste

Hvad er cache?

Du kender det højest sandsynligt, hvis du har forsøgt at foretage en fejlfinding på din computer eller haft brug for at rydde din browserhistorik – her er du nemlig nok blevet opfordret til at rydde din cache.

Fordele ved cache

Fra et brugermæssigt synspunkt er der tre fordele ved cacher.

 • De får alt til at køre hurtigere. Den vigtigste fordel ved cache er, at den forbedrer systemets ydeevne. Ved at gemme lokale kopier af website filer behøver din browser for eksempel kun at downloade disse oplysninger første gang du besøger siden og kan indlæse de lokale filer ved efterfølgende besøg.
 • De gemmer data. For at hjælpe med at forbedre ydeevnen gemmer apps seneste og ofte anvendte data i cachen. Ikke alene tillader dette, at alt kører hurtigere som tidligere nævnt, men i nogle tilfælde kan det tillade, at apps fungerer “offline”. For eksempel, hvis du ikke har internetadgang, kan en app stole på cachelagrede data for at fortsætte med at arbejde, selv uden forbindelse.
 • De gemmer data til senere brug. Der er meget effektivitet ved kun at downloade filer en gang. Hvis en kopi af en fil er gemt i cachen, behøver appen ikke spilde tid, batteri og andre ressourcer på at downloade den hver gang. I stedet behøver appen kun at downloade ændrede eller nye filer.

Ulemper ved cache

Mens moderne software ofte er meget afhænge af brugen af cache, findes der også nogle ulemper.

 • De kan tage meget lagerplads. I princippet er en cache et lille lager af filer. Men nogle gange kan cache vokse store og dermed begrænse den ledige plads på din enhed. Rydning af cachen kan slette filerne og gendanne en stor mængde hukommelse.
 • En skadet cache kan få din enhed til at opføre sig dårligt. Hvis der er noget galt med en fil gemt i cache, kan det medføre, at der vises forkert data, at den fejler eller endda går ned. Derfor er det almindeligt og nødvendigt at rydde op i din cache fra tid til anden.
 • Caches kan forhindre apps i at indlæse den nyeste version af et website eller andre data. I teorien skal apps kun bruge cachen til at vise filer der ikke er ændret siden sidste besøg. Det fungerer dog ikke altid, og nogle gange er den eneste måde at se den nyeste version af et website eller anden info, ved at rydde cachen, så den er tvunget til at downloade alt nyt.

Læs eventuelt videre om hastighedsoptimering.

Mark komprimeret

Mark Mølgaard

Partner & Senior SEO Specialist

Se forfatter
svg-left
svg-right

Kom i dialog med os

Har du brug for hjælp til teknisk SEO, eller overvejer du, om det giver mening for din virksomhed at fokusere på teknisk SEO? Kontakt os og få en uforpligtende dialog med vores SEO-specialister.

Mark komprimeret
Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

close icon

  Step 1 / 3 - Vælg projekttype

  Få en dialog om dit projekt

  Send os en forespørgsel og få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt og dine målsætninger.

  SEOGoogle AdsSociale medierMarketing automationData & InsightsAndet

  Step 2 / 3 - Projekt information

  Beskriv dit projekt så godt du kan

  Step 3 / 3 - Dine oplysninger

  Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

  Download vores nye SEO-bog
  Få ny viden om teknisk SEO