Flytning af hjemmeside

Det kan have store konsekvenser for dit arbejde med søgemaskineoptimering (SEO) af flytte din hjemmeside. I værste fald risikerer du at miste al din synlighed på – og besøgstrafik fra – Google. Læs med herunder og få 10 gode tips til flytningen.

blog-pogo-sticking

Tips til flytning af hjemmeside

Læs med herunder, hvor vi giver jer 10 lavpraktiske tips til en succesfuld flytning af jeres hjemmeside (også kaldet en migrering), der sikrer, at flytningen ikke går ud over jeres SEO-indsats. Tipsene gælder for jer, der flytter hjemmeside til en ny webserver eller hostingudbyder – men også for jer der i forbindelse med en relancering af hjemmesiden laver større strukturelle ændringer på hjemmesiden. Læs efterfølgende eventuelt mere uddybende om flytning af hjemmeside i vores artikel om migrering eller download et eksemplar af vores migreringsbog.


1) Flytning kræver masser af tid

Først og fremmest skal I vide, at der i forbindelse med en flytning af hjemmesiden kan gå tid før Google er helt up to date med alle ændringerne, I har foretaget. Det betyder i praksis, at I kan miste placeringer i søgeresultaterne, og at der kan gå lidt tid, før i genvinder de samme positioner. Det er helt normalt og forventeligt i forbindelse med en flytning, men der kan også være tale om reelle fejl, der spænder ben for jer, og det er vigtigt, at I opdager disse fejl i tide.

2) Overvej det grundigt, før du ændrer domænenavn

At ændre et domænes navn er ikke uden betydning. Faktisk er det en ganske kompleks manøvre SEO-mæssigt, der ofte resulterer i tab af trafik.

For det første har Google en klar præference for ældre domæner. Et nyt domæne har ganske enkelt ikke den autoritet, som et ældre domæne har, og selvom alle links fra det gamle domæne peger hen på det nye med 301 redirects, kan rankings godt lade vente på sig.

For det andet kan brugerne også have en præference for et domænenavn. Hvis de plejer at finde jer på en bestemt url eller et bestemt navn, så kan de vælge at ignorere det nye domæne, fordi de ikke kender det.

Begge faktorer er noget, der løser sig med tid, men I skal være bevidste om det mulige tab af trafik, der kan forekomme på bekostningen af domæneændring.

3) Husk at tage en backup

Det er sjældent at en relancering går fuldstændig fejlfrit, og det kan derfor være betryggende at vide, at man har en nødplan, i tilfælde af at tingene ikke går som planlagt. Sørg derfor for at have en backup af jeres gamle hjemmeside klar, så I hurtigt kan skifte tilbage til den, indtil I får løst problemerne med det nye website.

4) Find ud af, hvad der skal migreres

For at kunne lave en succesfuld flytning skal I, naturligvis, have fuldstændig styr på, hvilke URL’er og filer der skal flyttes. Kompleksiteten af dette afhænger af, hvor stort et website I har, og i stedet for at gå til opgaven med et Excel-ark og god tålmodighed, bør I bruge værktøjet der hedder Screaming Frog SEO Spider. Dette værktøj kan hurtigt, nemt og effektivt crawle hele jeres website og give en detaljeret oversigt over alle URL’er og filer, I har.

5) Brug en strategisk tilgang

I stedet for at migrere hele jeres website på en gang, kan I med fordel tage det i mindre sektioner ad gangen. På den måde kan I starte med at flytte en enkelt sektion og tjekke, at migreringen fungerer fejlfrit, samt at Google kan finde ud af at indeksere sektionen korrekt, og derefter fortsætte med resten af websitet. Ved at bruge denne tilgang minimerer I risikoen for fatale fejl, som kunne have været undgået.

6) Opret redirects og overvåg 404-fejl

Hvis websitets url-struktur er blevet ændret i forbindelse med migreringen, er det vigtigt, at I får oprettet redirects, så snart I lancerer det nye website.

Opret 301-redirects fra jeres gamle url’er til de nye, så I undgår at miste for mange links, og at brugere støder på 404-fejl, når de skal ind på jeres site. At blive mødt af en 404-fejl er aldrig en god brugeroplevelse, og dermed er det heller ikke i Googles interesse at sende brugere ind til en sådan side. I bør derfor altid holde øje med udviklingen i 404-fejl og lave en så brugervenlig 404-landingsside som muligt.

Efter endt migrering kan I med fordel benytte Google Search Console til at holde øje med jeres 404-fejl, og så snart I opdager dem, bør I sætte et 301-redirect op, der fører brugerne hen til den rigtige landingsside.

7) Få opdateret de vigtigste backlinks

Har jeres website fået nyt navn eller ny url-struktur, kan I også drage stor nytte af at få opdateret så mange indgående links som muligt. Alt afhængigt af websitets størrelse kan det være en omfattende opgave at finde de links, det drejer sig om, kontakte indehaverne af websites der linker til jer og vente på, at de vil rette dem. En god ide er derfor at starte ud med de 50 vigtigste backlinks og sikre, at de bliver opdateret med det samme. I kan benytte værktøjer som Ahrefs og Majestic til at monitorere og analysere jeres backlinks.

Såfremt I ikke får oprettet redirects og opdateret de vigtigste backlinks, vil brugere, der kommer fra disse kilder, blive mødt af en 404-side, og linkjuice gives ikke videre til de rette landingssider. Resultatet kan være, at I mister positioner på Google og dermed får mindre trafik.

8) Opdater sitemaps

At opdatere et sitemap er en hurtig og enkel opgave, som dog nemt kan glemmes i processen. Jeres sitemap skal opdateres, såfremt I har ændret eller tilføjet nye URL’er. Husk, at I skal ændre jeres sitemaps lokation i robots.txt-filen såvel som i Google Search Console.

9) Hold øje med trafikken

Det er normalt at miste trafik efter en relancering, men virker det mere som om, jeres trafik er forsvundet ned i et sort hul? I så fald er det tid til at kigge det efter i sømmene.

Et oplagt sted at starte er ved at tjekke jeres robots.txt-fil. Der kunne ved en fejltagelse fra teknikernes side være sat noindex på hele websitet. Er dette tilfældet, bliver jeres nye hjemmeside ikke indekseret, og jeres organiske trafik vil svinde ind til ingenting.

Er problemet ikke i robots.txt-filen, bør I tage et nærmere eftersyn på trackingkoden til jeres analyseværktøj. Det kan være, trackingkoden slet ikke er kommet med over, eller at den ikke opsamler data fra samtlige sider af websitet.

10) Skab opmærksomhed omkring den nye hjemmeside

Intet er bedre for et nyt website end friske indgående links. Ved at få nye links kan I hjælpe jer selv (og Google) godt på vej til at få generobret de gode positioner i søgeresultaterne. Ideelt set skal denne aktivitet planlægges først i forløbet for flytningen, da det kan tage tid at få skabt disse links. Det kan nemlig være svært at tiltrække gode links fra relevante websites, men aktiviteter såsom spændende konkurrencer, sneak peek på det nye website eller en lanceringsfest kan alt sammen være med til at skabe omtale, særligt hvis I udnytter jeres eget netværk til at sprede ordet.

Listen to “SEO-tips til migrering af hjemmesider” on Spreaker.

Mark komprimeret

Mark Mølgaard

Partner & Senior SEO Specialist

Se forfatter
svg-left
svg-right

Få hjælp til SEO

Har du brug for hjælp til SEO, eller overvejer du, om det giver mening for din virksomhed at fokusere på SEO? Kontakt Henning Madsen og få en uforpligtende dialog om dit SEO-projekt.

henning-figur-komprimeret
Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

close icon

    Step 1 / 3 - Vælg projekttype

    Få en dialog om dit projekt

    Send os en forespørgsel og få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt og dine målsætninger.

    SEOGoogle AdsSociale medierMarketing automationAI-implementeringData & InsightsAndet

    Step 2 / 3 - Projekt information

    Beskriv dit projekt så godt du kan

    Step 3 / 3 - Dine oplysninger

    Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

    Download vores migreringsbog
    Få ny viden om migrering
    Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev
    Udfyld nedenstående og få nyheder om digital marketing