Søgeordstæthed (Keyword Density)

Vi får ofte spørgsmålet: "Hvor mange gange skal jeg inkludere et søgeord i teksten?". Desværre er der ikke noget helt entydigt svar på det spørgsmål, og herunder forsøger jeg at gøre dig lidt klogere på, hvordan du på bedste vis bruger søgeord i dine tekster.

blog-seo-tjekliste

Hvad er søgeordstæthed?

Søgeordstæthed (også kaldet Keyword Density og søgeordsdensitet) er et udtryk for, hvor mange gange et specifikt søgeord indgår i en tekst. Søgeordstætheden måles i procent. Hvis et søgeord indgår 9 gange i en tekst på 1.000 ord, er søgeordstætheden således 0,9 %. Hvis søgeordet indgår 20 gange i teksten, er søgeordstætheden 2 %.

Nogle SEO-specialister anbefaler en specifik søgeordstæthed, dvs. at det primære søgeord udgør en vis procentdel af alle ord i teksten. Det er ikke en praksis vi anbefaler, fordi det meget nemt kan resultere i en lidt kunstig tekst. Tilsvarende anbefaler vi ikke, at du bevidst inkluderer stavefejl i teksten, selvom du har en formodning om, at nogle staver søgeordet forkert, når de søger.

Vores grundlæggende anbefaling er, at du skriver tekster, som fremstår naturlige for mennesker at læse. Det indebærer, at du ikke må bruge søgeordet unaturligt mange gange i teksten, men at søgeordet selvfølgelig skal indgå i teksten og dens overskrift.


Længde på teksten

Brødteksten på en side bør være på mindst 500 ord og bør som hovedregel være længere end den tekst, dine konkurrenter har på deres tilsvarende sider. Foretag en Google-søgning efter det primære søgeord, du optimerer siden mod, for at se tekstlængden på dine konkurrenters sider. Brødteksten på en produktside behøver dog ikke være længere end 50-100 ord, forudsat at det ikke er et meget kendt produkt som eksempelvis iPhone 11.

Lange tekster på kategorisider kan med fordel placeres nederst på siden, hvis der er produkter eller andet, du ønsker vist øverst, og som teksten ikke må fjerne fokus fra. Alternativt kan et uddrag af teksten vises øverst og resten gemmes væk bag en ‘Læs mere’-knap, der folder hele teksten ud. Lange brødtekster bør struktureres i nogle mindre og læsbare afsnit. Brug punktopstillinger og tabeller efter behov – det er alt sammen med til at gøre teksten mere læsbar.

Selvom tekstens formål er at øge sidens synlighed på Google, skal teksten først og fremmest skrives til mennesker. Det indebærer, at teksten skal formuleres i et levende og fejlfrit sprog, der ligger i forlængelse af din måde at kommunikere på online, appellerer til din målgruppe og giver en god forståelse for det produkt eller den ydelse, du tilbyder.


Gode brug af søgeord i tekster

Teksten skal skrives med afsæt i det eller de søgeord, du har knyttet til den pågældende side. En tekst på 500 ord bør indeholde det primære søgeord 8-12 gange og eventuelle sekundære søgeord 1-6 gange. En tekst på 1.000 ord bør indeholde søgeordene lidt flere gange. Inkluder søgeordene på en naturlig måde, og brug bøjninger og synonymer efter behov.

Det er underordnet, om et søgeord står i ental eller flertal. Google ved godt, at det er samme ord. Tilsvarende behøver et søgeord ikke indgå i eksakt form. Søgeordet ‘københavn hoteller’ kan eksempelvis inkluderes i teksten ved at skrive ‘hoteller i København’ – og derved kan du faktisk inkludere flere forskellige søgeord i teksten på en og samme tid.

I forlængelse af ovenstående kan du ved sekundære søgeord nøjes med at inkludere den unikke del af hvert søgeord. Hvis du eksempelvis har en kategoriside målrettet søgeordet ‘strømper’ og en række sekundære søgeord om forskellige farver (‘sorte strømper’, ‘hvide strømper’ mv.), så skal du ikke nødvendigvis inkludere ordet ‘strømper’, når du nævner hver farve.

På produktsider kan brødteksten med fordel indeholde information om produktets fysiske egenskaber (form, størrelse, materialer, farver og design) og produktets brugsmæssige egenskaber (altså det behov produktet opfylder, eller det problem produktet løser). Det gælder også på kategorisider, som beskriver flere forskellige produkter.

henning-figur-komprimeret

Henning Madsen

Founder, CEO & Chief SEO Strategist

Se forfatter
svg-left
svg-right

Få hjælp til SEO

Har du brug for hjælp til søgemaskineoptimering (SEO), eller overvejer du, om det giver mening for din virksomhed at fokusere på SEO? Kontakt Henning Madsen og få en uforpligtende dialog om dit SEO-projekt.

henning-figur-komprimeret
Vi har modtaget din forespørgsel

Tak for din forespørgsel. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage

På gensyn

Step 1 / 3

close icon

    Step 1 / 3 - Vælg projekttype

    Få en dialog om dit projekt

    Send os en forespørgsel og få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt og dine målsætninger.

    SEOGoogle AdsSociale medierMarketing automationAI-implementeringData & InsightsAndet

    Step 2 / 3 - Projekt information

    Beskriv dit projekt så godt du kan

    Step 3 / 3 - Dine oplysninger

    Vi har brug for dine oplysninger nedenfor

    Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev
    Udfyld nedenstående og få nyheder om digital marketing